”Vinterdöda Ting” – Ett poetiskt mörker i romantisk anda!

”Vinterdöda ting” av Peter Erik Du Rietz

Författare: Peter Erik Du Rietz
Förlag: Marwa Förlag
Antal sidor: 460
Läst format: Inbunden
Betyg: 🌕🌕🌕🌕/5

Vi får följa Carl Cronhammer när han beger sig från tryggheten i 1800-talets Göteborg, till Rysslands alla hörn i jakt på hämnd. Han är en självständig man, men tycks inte kunna skaka av sig den lilla vesslan vid namn Freja, en kvinna av samma omänskliga sort som Carl själv, som envist slår följe till Ryssland. Kommer Carl och Freja komma överens, och lyckas Carl kräva sin hämnd?
Hämnden är ju ljuv. Eller…?

Jag fick för mig att den här skräckromanen skulle vara ryslig, för när jag hör ordet skräck tänker jag paranoia och kalla kårar. En bok som måste läsas i dagsljus.
Det var inte alls vad jag fick av den här boken.

Istället fick jag långa, vackra miljöbeskrivningar samt en mörk och spännande handling. Det grå omslaget passar utmärkt känslan genom hela boken, och trots de grova scener som beskrevs i boken blev det varken löjligt eller osmakligt.
De långa beskrivningarna kunde dock bli lite mycket, när vissa meningar sträckte sig över tre rader. Därför var den här boken lite av en pers att ta sig igenom, då jag kunde bli trött när jag läste. Och jag kunde därmed inte bestämma mig för om den spännande handlingen var dominant, eller om de långa meningarna var för jobbiga.

Det visade sig dock vara värt tålamodet, för ju längre in på berättelsen jag kom desto bättre blev den. Jag har alltid tyckt om handlingar som utspelar sig på 1700- och 1800-talet, både i filmer och i böcker, och tyckte därför det var en väldigt intressant läsning. Som en liten historieföreläsning.
Karaktärerna var djupa och hade sina bakgrunder som man anade, eller fick reda på helt och hållet.
Jag har inte läst Natten jag dog, som är den första boken om Carl men det behövdes inte för att förstå den här historien. Däremot kanske jag hade fått mer insikt om Carl och hans bakgrund, eftersom han nämner den bitvis. Jag gillar hans personliga utveckling genom bokens gång.
Det var också intressant att få reda på vrikernas historia (läs boken så vet ni vad jag pratar om *blink*).

Historiska beskrivningar i all ära, men ibland kändes det som att berättelsen stannade av. Det var mycket fokus på miljö och att det skulle vara historiskt korrekt, vilket är viktigt för trovärdigheten. Dock kunde vissa delar ha utelämnats, då det hindrade handlingen från att röra sig framåt och det blev därmed lite segt.
Jag hade också förväntat mig mer scener med Freja, eftersom de första fem kapitlen var helt och hållet om henne. Så som hon dök upp då och då kändes det som att berättelsen hade klarat sig utan henne.

Den här boken tar upp religion på ett väldigt intressant sätt, och likaså om hur den teknologin som dem hade då redan fanns för flera hundra, eller tusen år sedan. Men på grund av förstörelse försvann all dokumentation, och uppfinnarna tror sig ha kommit på allt för första gången. Varför detta tilltalar mig beror på att det mycket väl skulle kunna vara så för oss idag. Låter osannolikt, kan jag själv tycka, men jag tycker om att leka med tanken. Vi vet ju redan att egyptier, romare och greker låg långt före i det mesta än vad vi gjorde. Och det finns flera stammar ute i världen som vi inte ens vet om. Vi tror att vi har varit överallt, men har vi verkligen det?

För att återgå till Vinterdöda ting så är språket väldigt vackert och romantiskt. När jag läser den här boken (och kollar på omslaget) drar jag kopplingar till den gotiska romantiken på 1700-talet, och poeter som Edgar Allan Poe dyker upp i mitt sinne. Det gör att jag kan acceptera de långa meningarna och omfattande beskrivningarna, för även om det kan vara tungt att läsa så är det vackert och målande. Därför är boken helt klart värd fyra av fem månar!

Tack så hemskt mycket till Peter Erik Du Rietz och Marwa Förlag för det fina recensionsexemplaret!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.